Msza Trydencka

o Boskiej Ofierze eucharystycznej

Postprzez Belteszassar » 25-09-2009, 14:21

http://www.youtube.com/watch?v=yqMY3whTeqo
To są tylko wycinki, tam gdzieś jest cała w odcinkach.

Co ciekawsze na filmiku Antiqus śmiga w fiolecie. :P
"W dobrych zawodach wystąpiłem, bieg ukończyłem, wiary ustrzegłem."

(2 Tm 4,7)
Awatar użytkownika
Belteszassar
starszy mat

Postprzez Leszek » 25-09-2009, 14:40

IPiero napisał(a):jak wygląda Msza w formie nadzwyczajnej?
Cały temat jest właśnie o niej... A o co konkretnie chodzi?
"Z tego to zatrutego źródła indyferentyzmu pochodzi owa fałszywa i absurdalna maksyma, albo raczej majaczenie, że wolność sumienia winna być nadana i zagwarantowana każdemu. Błąd ten należy do najbardziej zaraźliwych, a drogę mu przeciera owa wolność wyrażania opinii, absolutna i bez ograniczeń, która, dla zniszczenia Kościoła i państwa, wszędzie się szerzy." [Grzegorz XVI, Mari Vos]
Image
Skargi proszę przesyłać do /dev/null.
Awatar użytkownika
Leszek
starszy bosmanmat

Miejscowość: Wrocław/Racibórz

Postprzez mateusz72 » 25-09-2009, 16:12

IPiero napisał(a):
mateusz72 napisał(a):Mogą na ten przykład odprawiać Mszę w formie nadzwyczajnej.

jak wygląda Msza w formie nadzwyczajnej?
sory że pytam o coś co dla większości na forum jest oczywiste ale uznaję że jak czegoś nie wiem to trzeba pytać a nie udawać że się wie :)

A chociażby tak: http://www.youtube.com/watch?v=enWiFcsB ... sza.net/m/ lub tak: http://www.youtube.com/watch?v=aErGtpTt ... re=related

Tutaj masz porównanie Mszy w formie nadzwyczajnej i tej w formie zwyczajnej (czyli odprawianej "zwykle" w kościele): http://www.tradycja.koc.pl/porownanie.htm
Moja łyżka jest za duża.
Awatar użytkownika
mateusz72
starszy marynarz

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Leszek » 25-09-2009, 16:16

mateusz72 napisał(a):Tutaj masz porównanie Mszy w formie nadzwyczajnej i tej w formie zwyczajnej (czyli odprawianej "zwykle" w kościele): http://www.tradycja.koc.pl/porownanie.htm
Jest taka podobna tabelka, tyle że jeszcze z rytem Cranmera... ;)
"Z tego to zatrutego źródła indyferentyzmu pochodzi owa fałszywa i absurdalna maksyma, albo raczej majaczenie, że wolność sumienia winna być nadana i zagwarantowana każdemu. Błąd ten należy do najbardziej zaraźliwych, a drogę mu przeciera owa wolność wyrażania opinii, absolutna i bez ograniczeń, która, dla zniszczenia Kościoła i państwa, wszędzie się szerzy." [Grzegorz XVI, Mari Vos]
Image
Awatar użytkownika
Leszek
starszy bosmanmat

Postprzez IPiero » 26-09-2009, 13:18

cały temat jest o tym a ja jestem niestety trochę leniwy i nie chce mi się czytać 20 stron ;/
"Jeśli wszyscy wychodzą Ci naprzeciw, to pewnie jedziesz pod prąd"
IPiero
starszy marynarz

Postprzez tomas » 26-09-2009, 14:17

"patrze w lustro, szukając resztek uczuć w twarzy mej..."

----

"ale jedno wiem po latach, prawdę musisz znać i Ty, zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy"
Awatar użytkownika
tomas
starszy bosmanmat

Miejscowość: Piotrków Trybunalski

Postprzez LiturgioPasjo » 27-09-2009, 20:58

Belteszassar napisał(a):Co ciekawsze na filmiku Antiqus śmiga w fiolecie. :P

Ten w piusce :?: :shock:
LiturgioPasjo
starszy mat

Miejscowość: Kęty

Postprzez Leszek » 27-09-2009, 21:14

LiturgioPasjo napisał(a):Ten w piusce :?: :shock:
Ale śmieszne. Cha, cha.
Image
Awatar użytkownika
Leszek
starszy bosmanmat

Postprzez Belteszassar » 27-09-2009, 21:19

Hahahaha... do złotych myśli lecisz... :P :mrgreen:

http://www.youtube.com/watch?v=yqMY3whTeqo
1 minuta 43 sekunda filmu; ten który stoi. (tylko żeby Wam jakieś dziwne rzeczy do głowy nie przychodziły :P )
"W dobrych zawodach wystąpiłem, bieg ukończyłem, wiary ustrzegłem."

(2 Tm 4,7)
Awatar użytkownika
Belteszassar
starszy mat

Postprzez cabbage » 11-11-2009, 21:28

jedno powiem... odkąd poszłam na tą liturgię uroczystą niedzielną... kocham ją... po prostu kocham... i tęsknię gdy na niej być nie mogę... a dawniej byłam anty... totalna zmiana u mnie, jak, nie porównując się, u tego co zrobił odnowę Solesmes( chyba tak to się pisze ;) ). Zachwyt... i koniec... najpierw był zachwyt bizantyjską i ona mnie zaprowadziła na trydencką- w krakowie jest ks. dr Wojciech Grygiel, który odprawia... dzięki tej Mszy, znalazłam swój duchowy, liturgiczny dom, jest nim ta liturgia... a wcześniej byłam na pielgrzymce w Częstochowie. Uważam, że to jest jeden z owoców tej pielgrzymki... chwała Panu! I dzięki temu tyle pozytywnych zmian w moim życiu... Może nawet lepiej, gdy powiem, że dzięki Częstochowskiej Matce znalazłam swój dom- trydencką liturgię... odtąd u mnie więcej spokoju, wyciszenia, więcej myślenia o Bogu i rzeczach ostatecznych... naprawdę :cry: wzruszyłam się jak to piszę, już pisałam to w wątku o lefebrystach na ostatniej stronie...

Dzięki Bogu i Papieżowi za Summorum Pontificum... to piękna Msza, to wcale nie jest tak, że tyłem do ludu, nic się nie rozumie itd... nieprawda... tyłem do ludu, to jest przodem do krzyża, na Wschód, to jest razem z ludem, po tej samej stronie ołtarza(!), ołtarz nie oddziela kapłana od ludu... a versus populum nie ma praktycznie żadnego uzasadnienia teologicznego.
cabbage
starszy marynarz

Postprzez Leszek » 12-11-2009, 15:11

Spoko.

Mniej wielokropków. ;)
Image
Awatar użytkownika
Leszek
starszy bosmanmat

Postprzez MrBeen » 26-11-2009, 02:38

Przeniesione z http://www.oltarz.pl/forum/viewtopic.ph ... c&start=15 .

Caesar napisał(a):OWMR mówi, że wszyscy klękają - nie ma wyszczególnienia, że insygniarze nie klękają, zatem klękają wszyscy.

To jasne.
Caesar napisał(a):Do tych wszystkich przepisów warto odnieść się do starej Mszy, ponieważ do nowej to nic tak na prawdę nie wiadomo i bałagan jest jak i w innych dziedzinach.

A myslalem, ze juz bylo jasne.
Mszy na kanon klękają wszyscy

Tylko kiedy to jest...??? (jak nic nie slychac?) :roll:
Ostatnio edytowany przez MrBeen, 27-11-2009, 16:15, edytowano w sumie 1 raz
...Jezeli chcesz mnie nasladowac, to wez swoj krzyz na kazdy dzien...
Awatar użytkownika
MrBeen
mat

Miejscowość: Hull

Postprzez Leszek » 26-11-2009, 15:38

MrBeen napisał(a):Tylko kiedy to jest...??? (jak nic nie slychac?) :roll:
Pomiędzy końcem prefacji, a "Per omnia saecula saeculorum". I bez offtopa.
Image
Awatar użytkownika
Leszek
starszy bosmanmat

Postprzez Caesar » 27-11-2009, 00:22

Modlitwy In spiritu humilitatis w NOM tez nie słychać, a ministranci wiedzą kiedy do lavabo podejść
Pompones! Semper et ubique!
Awatar użytkownika
Caesar
starszy bosmanmat

Miejscowość: Wratislavia

Postprzez MrBeen » 27-11-2009, 02:42

Leszek napisał(a):
Pomiędzy końcem prefacji, a "Per omnia saecula saeculorum". I bez offtopa.

Ha, ha, ha... ale mnie ubawiles. Naucz sie czytac. :P
A dla scislosci pomiedzy "Sanctus" a "Per omnia saecula saeculorum. Amen".

[ Dodano: 27-11-2009, 02:44 ]
Caesar napisał(a):

Modlitwy In spiritu humilitatis w NOM tez nie słychać, a ministranci wiedzą kiedy do lavabo podejść

Nie mowilem o ministrantach, ale o wiekszosci w kosciele.Jak mam wiedziec, co sie dzieje, jak nie slysze, co ksiadz mowi pod nosem... Siedzac w 4 lawce!
...Jezeli chcesz mnie nasladowac, to wez swoj krzyz na kazdy dzien...
Awatar użytkownika
MrBeen
mat

Miejscowość: Hull

PoprzedniaNastępna

Wróć do Msza Święta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości